Večeře pro přátele (sépiové těstoviny s krevetami a cuketou + telecí kotletky na grilu s hořčičným velouté, pečenými bramborami a salátem + mousse au chardonnay)

28. července 2010 v 10:34 | Aňa
Každý se rád vytahuje. Má-li čím. Já jsem měla chuť vytáhnout se delikatesami, co jsem dostala od kamarádek k svatbě, a k akci jsem přizvala muže, rodiče a tchýni. Byli oslněni, vážně. Takže jestli chcete někdy taky oslňovat a následně se pak vytahovat jako trenky, zkuste tuhle vítěznou trojkombinaci. I když - je to spíš trojboj. Ještě že jsem na to měla celý boží den...


Veškeré rozpisy jsou míněny na 5-6 porcí. Začnu dezertem, protože lze snadno připravit dopředu. Inspirovala jsem se receptem Itala v kuchyni, ale trochu jsem ho pozměnila. 

A. Ingredience na mousse au chardonnay:
2,5 deci bílého vína (pokud nedáte chardonnay, nebude se to jmenovat mousse au chardonnay, ale třeba mousse au pálava, ale vůbec to nevadí. víno by mělo být každopádně sladké, takže žádný ryzlink nebo muller!)
4 žloutky
180 gr cukru
šťáva z půlky citrónu + skrojek kůry
5 plátků předem namočené želatiny
250 ml 40% smetany ke šlehání
jahody
máta

1. Připravte si dvě větší mísy (ta menší musí být skleněná a nejlépe s kulovitým dnem), hrnec s trochou vody, metlu, stěrku, led a studenou vodu. Do větší z mis vložte led, zalijte trochou studené vody. Trik má být v tom, že studená mísa plná ledu žádoucím způsobem zchladí budoucí horkou mísu z vodní lázně. Ušlehejte šlehačku do polotuha a dejte do lednice.

2. Vodu v hrnci přiveďte k mírnému varu. Na něj posaďte menší mísu, v ní smíchejte žloutky, cukr a víno. Metlou rychle promíchávejte a prstem testujte, jak je směs horká. Nesmí se dostat až k varu! Žloutky by se srazily a bylo by po mousse. Přidejte šťávu z citronu a kousek kůry. Míchejte asi 5 minut, dokud se cukr dokonale nerozpustí. Sundejte mísu z hrnce a vložte ji do větší mísy s ledem. Míchejte, dokud směs nevychladne. Odstraňte kůru.

3. Do vychladlé vaječné směsi opatrně vmíchejte dobře vymačkanou želatinu a nechte dokonale spojit. Vmíchejte šlehačku z lednice, nalijte do servírovacích misek nebo koktejlových sklenic a dejte do lednice ztuhnout /aspoň na dvě hodiny/. Ztuhlou pěnu ozdobte nakrájenými jahodami - s vinnou pěnou se snoubí víc než dobře, takže s nimi nešetřete. Lze je nakrájet na plátky a celý povrch ztuhlé mousse jimi pokrýt. Dozdobte lístkem máty. 


B. Telecí kotlety.
Vždy chtějte kotlety s kostí. Ideálně by vám měl maso naporcovat řezník; já se musela potýkat s celým hřbetem vcelku. S ostrým nožem a porcovacími nůžkami se mi podařilo připravit pět kotlet s kostí a několik menších řízků. Podle velikosti společnosti vždy počítejte s jednou kotletou per osoba. 

Ingredience:
1,5-2kg telecího hřbetu (nevykostěného!) nebo 6-7 telecích kotlet s kostí
směs bylinek - rozmarýn, tymián, saturejka, šalvej, a další. 
olivový olej

1. Maso odblaňte a osušte kuchyňskou utěrkou. Bylinky zbavte všech dřevnatých částí a usekejte najemno nebo rozmixujte. Vlhkou bylinnou směs rozmíchejte v odpovídajícím množství olivového oleje. Každou kotletu ve směsi obalte a skládejte na sebe do mísy. Pokud ještě olej zbyde, maso jím prolijte, mísu zakryjte fólilí a dejte na několik hodin do ledničky rozležet.

2. Těsně před grilováním z kotlet utěrkou setřete většinu marinády. Bylinky by se totiž na grilu připalovaly. Na rozpálené pánvi grilujte kotlety zhruba 4-5 minut po každé straně (stupeň propečení medium). Pokud vládnete kuchyňským teploměrem, ideální vnitřní teplota by se měla pohybovat lehce nad 70°C. Nechte na teplém talíři chvíli odležet a podávejte s pečenými bramborami, salátem a přelité hořčičným velouté. 


C. Hořčičné velouté. 
Tady se cítím trochu rozpačitě. Internet tvrdí, že velouté je omáčka zahuštěná bílou jíškou. Nic takového jsem téhle omáčce neprováděla, recept na ni jsem ale získala z prověřené "šéfkuchařské" kuchařky. A tam stálo - velouté. Tak jak? Ale velouté nevelouté, byla skvělá. A lze si ji krásně připravit dopředu.

Ingredience:
3 šalotky
1 stroužek česneku
bobkový list
10 kuliček pepře
lžíce olivového oleje
350 ml suchého bílého vína
1/2 litru drůbežího vývar
lžíce kremžské anebo jiné hrubozrnné hořčice
250 ml smetany na vaření
pepř, sůl 

1. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a spolu s kořením osmahneme na oleji. Zalijeme vínem a na mírném ohni redukujeme, dokud zbylé víno jen sotva zakrývá šalotku. Trvá to asi 20 minut.

2. Zalijeme drůbežím vývarem a znovu zredukujeme tak, aby nám zbylo tekutiny jen na centimetr ode dna. Vmícháme hořčici a necháme zchladnout. Do vychladlé směsi vlijeme smetanu, přivedeme k varu a několik minut provaříme. Dochutíme solí a pepřem. V případě, že omáčka postrádá kýženou sílu, můžeme vlít trochu silného hovězího vývaru a opět provařit.


D. Pečené brambory na sádle. 
Snadná, ale podstatná příloha. Potřebujete brambory, sádlo a bylinky. Sádlo by mělo být ideální husí nebo kachní, ale postačí i vepřové. Z bylinek se počítá tymián i rozmarýn.

1. Rozpalte troubu na 200°C. Do zapékací mísy dejte dvě až tři lžíce sádla a nechte v troubě rozpustit. Vsypte brambory nakrájené na klínky, osolte a posypte natrhanými bylinkami. Pečte cca 1 hodinu, čas od času proházejte. 


E. Sépiové těstoviny s krevetami a cuketou.
Opět jsem nakoukla do kuchyně k Italovi a tentokrát se víceméně držela jeho postupu. Jen on vaří s normálními linguine, ale já jsem uplatnila svatební sépiové, tedy černé tagliatelle. Chod jsem podávala jako teplý předkrm, ale při jiné příležitosti z toho může být i pěkné hlavní jídlo.

Ingredience:
těstoviny - podle množství a chuti: černé sépiové nebo obyčejné, tagliatelle, linguine nebo spaghetti
cca 20 předvařených chlazených nevyloupaných krevet
1 dcl bílého vína
1 stroužek česneku
1 chilli paprička
olivový olej
jedna menší cuketa
hrst usekané hladkolisté petržele

1. Vyloupeme všechny krevety až na 4-5 (z těch odstraníme nožičky, ocásek a krunýř, ale necháme hlavičku) - podle počtu strávníků. Necháme si stranou několik krevetích hlaviček. Tělíčka krevet nakrájíme asi na dvoucentimetrové kostky. Cuketu nakrájíme na malé špalíčky. Papričku nakrájíme nadrobno. Dáme vařit těstoviny.

2. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme v něj oloupaný a rozmáčklý stroužek česneku. Z uschovaných hlaviček krevet vymáčkeme na pánev tekutinu a hlavičky chvilku restujeme. Odstraníme hlavičky a česnek, vsypeme krevety, cuketu a chilli papričku, podlijeme vínem a dusíme asi 3 minuty.

3. Slijeme těstoviny. Na pánvi necháme prohřát krevety, kterým jsme nechali hlavičky, a dáme stranou. Těstoviny vmícháme ke směsi na pánvi a proházíme s nasekanou petrželkou. Servírujeme tak, že na každý kopeček těstovin položíme krevetu s hlavičkou.

Jak si rozvrhnout práci:
v poledne: kompletně připravit mousse, dát chladit
v poledne: naložit maso, dát chladit
odpoledne: kompletně připravit velouté, dát chladit
hodinu před začátkem: dát péct brambory
45 minut před začátkem: nasekat si všechny věci na těstoviny, vyloupat krevety
15 minut před začátkem: otřít z masa marinádu a připravit ke grilování
10 minut před začátkem: dát vařit vodu na těstoviny
čas nula: připravit těstoviny, podávat
dát ohřát omáčku
na pánvi ogrilovat maso
servírovat maso s pečenými bramborami, přelité omáčkou
podávat dezert

Byla to práce skoro na celý den a večer jsem necítila záda, ale stálo to za to. Hosté mě vynášeli do nebes a jídlo bylo úžasný. 
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Renča Renča | Web | 30. června 2014 v 14:54 | Reagovat

Good blog :-)

2 Billyboy Billyboy | E-mail | Web | 2. dubna 2015 v 10:23 | Reagovat

Akční sety dřezů a dřezových doplňků

http://drez.eu/1.2287.eshop.kategorie-akcni-sety

3 Mirkan Mirkan | E-mail | Web | 18. dubna 2015 v 12:59 | Reagovat

Znáte granitové dřezy?

http://www.stolarsky-eshop.cz/granitove-drezy/

4 Dody Dody | 4. června 2015 v 9:28 | Reagovat

Kuchyňské dřezy všech typů:

http://www.kuchynsky-drez.cz/

5 Juhar Juhar | 20. června 2015 v 11:02 | Reagovat

Skvělé dřezy Tectonité:

http://www.stolarsky-eshop.cz/tectonite-drezy/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama