Žloutkové věnečky

2. dubna 2010 v 11:53 | Aňa |  Sladké
Recept pochází z Apetitu. Inovací v něm není ani za mák, ale je popsán podrobněji než v původní předloze - především proto, že jsem při věnečkové tvorbě narazila na pár obtíží. Vkládám pro sebe, abych si to pamatovala, a pro ostatní, protože jsou to opravdu ty nejlepší, nejpoctivější, nejchutnější věnečky, co znám (teda krom těch od mojí babičky, že).

věnečky


Ingredience na odpalované těsto: 50 g slunečnicového oleje, špetka soli, 120 g hladké mouky, 3 vejce. 

Ingredience na žloutkový krém: 125 g krupicového cukru, 6 žloutků, 40 g hladké mouky, 500 ml mléka, 1 vanilkový lusk, 250 ml 40% smetany ke šlehání.

Příprava je opravdu hodně, hodně dlouhá; zabere klidně celé odpoledne. Chcete-li tedy věnečky servírovat k svačině, je dobré začít už zrána. První začněte s krémem, protože se musí dlouze chladit. Odpalované těsto je oproti tomu hotové za chviličku.

Co ještě potřebujete: několik menších hrnců a jeden větší, velkou mísu, cukrářský sáček (z pevného igelitu nebo látkový, u slabších riskujete protrhnutí), stěrku, vařečku, elektrickou metlu.

1. Dejte na malý plamen vařit mléko. Žloutky v jiném alespoň půllitrovém hrnci utřete s cukrem elektrickou metlou, až se spojí do světle žluté homogenní hmoty. Přisypte prosátou mouku a dobře spojte. Do ohřátého mléka vyškrabte obsah jednoho vanilkového lusku a krátce opatrně povařte.

(Vanilkový lusk se dá běžně sehnat v supermarketu v oddělení koření, kde je prodáván jako vanilka bourbon. Je to trochu drahý špás, protože stojí kolem 70 korun, ale má-li člověk štěstí a poohlídne se v oddělení u pečících prášků, pudinků a zdobítek, narazí na lusk od dr. Oetkera, který je stejně kvalitní a o třetinu levnější. Navíc je zataven v luxusní skleněné zkumavce s víčkem, která se dá dál využít. Obsah lusku se získá jednoduše - nožem ho podélně rozřízněte a plochou nože po něm silou přejeďte - semínka, resp. černá mastná hmota jimi tvořená, zůstane na noži).

2. Mléko přelijte do hrnce se žloutkovo-moučnou hmotou, promíchejte a přiveďte k varu. Krém začne houstnout. Stále míchejte, aby byla textura hladká. Je třeba, aby vytvořil skutečně hutnou hmotu připomínající pudink. Trvá to asi 3-5 minut.   

3. Hotový krém dejte zchladnout třeba za okno, anebo - po vychladnutí - ještě do lednice. 

4. Pusťte se do odpalovaného těsta.  Olej a vodu nalijte do hrnce, osolte špetkou soli a jakmile se směs začne vařit, přisypte pomalu a za stálého míchání prosátou mouku. Těsto bude hodně tuhé, od míchání bolí ruka. Míchejte, anebo spíš do těsta žďoubejte a převalujte ho sem a tam tak dlouho, dokud se na dně hrnce nevytvoří bílá moučná vrstvička. Trvá to asi 5 minut. Plamen mějte celou dobu jen mírný. 

5. Nechte těsto chladnout. Do hrnečku vyklepněte tři vejce a postupně po jednom vlijte na tuhé těsto. Vařečkou jakž takž vpracujte - štouchejte do těsta, aby vajíčko aspoň částečně přijalo. Potom si vemte k ruce elektrický hnětač nebo metlu a hmotu rozmíchejte na hrubou hrudkovatou texturu. Vařečkou spojte do hladka a opakujte s vajíčkem č. 2 a 3.  

6. Připravte si stěrku a cukrářský sáček. Předehřejte troubu na 180 °C. Lepkovou tahavou hmotou ho naplňte asi do poloviny a na plech vyložený pečícím papírem malujte kolečka (zhruba 5-7 cm průměr). Můžete je dělat relativně blízko od sebe; těsto sice nabude, ale nijak významně. Ideálně vám množství vyjde na jeden plech, ale já to musela dělat nadvakrát - nevešlo se. Množství vychází zhruba na 30 menších věnečků. Pečte 35-40 minut a po celou dobu neotvírejte troubu!

7. Smetanu vyšlehejte do tuha a vařečkou zapracujte do zchladlého vaječného krému. Je důležité, aby byl krém opravdu dokonale ztuhlý a vychladlý! Spojte do hladka a vraťte do ledničky. Cukrářský sáček vymyjte od těsta a připravte na další kolo. 

8. Upečené věnečky nechte vychladnout a zoubkovaným nožem podélně rozřízněte. Cukrářský sáček naplňte krémem a plňte dolní díl věnečků jedním nebo i dvěma tahy na sobě. Přiklopte horním dílem a pocukrujte moučkovým cukrem.  

9. Dejte ještě aspoň na hodinu do lednice a servírujte - třeba s čerstvým ovocem a mátou. 

Pozor na.
-netrpělivost. Věnečky se prostě nedají udělat rychle.
-kalorie. Jsou tak nebezpečně dobré, že tělu hrozí cukrový šok.

M. ani já nejsme nijak zvlášť vysazení na sladké, ale tyto věnečky jsme ve dvou - bylo jich 35 - zlikvidovali za dva dny. Poslední čtyři jsem sežrala já - k snídani. 
 


4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 g g | E-mail | 2. dubna 2010 v 12:59 | Reagovat

Nádhera. Jenže S. není na sladké vůbec. Máš tu vůbec nějaký recepis, který by byl jak ne-sladký, tak bez-masý?

2 není není | 2. dubna 2010 v 15:29 | Reagovat

Hm, možná dýňovou polívku. :) Vypadá to, že žeru jen samý nezdravý šílenosti, ale tak to docela není... Jen se s nima užije mnohem víc legrace. Např. tyhle věnečky mně zabraly aspoň čtyři hodiny. Masochismus velmi speciálního druhu.

3 MarkétaX MarkétaX | E-mail | 25. dubna 2010 v 11:16 | Reagovat

...tedy musím se přiznat, že jsem na tvůj blog narazila náhodou, ale musím říct, že jsem moc ráda, že existují stejní blázni do vaření jako já :-)...věnečky určitě brzy vyzkouším...zítra mě čeká kuře na citronech od Julii Child...:-)

4 DolceVita DolceVita | Web | 9. listopadu 2010 v 10:17 | Reagovat

Objevení nového blogu o vaření je pro lidstvo daleko důležitější než objev nové hvězdy :-))) Kdy bude další článek? Přeji si, aby to bylo brzy. Šárka

www.gurmanka.cz
www.dolcevita.blog.cz

5 Lucka Lucka | Web | 18. listopadu 2010 v 22:48 | Reagovat

Je radost vidět, když někoho baví vařit. Těším se na další zajímavé tipy.

6 Anna Anna | 7. května 2011 v 17:12 | Reagovat

v ingrediencích není psaná voda - chybí tedy množství - v postupu je vodu...atd.
asi je ještě nikdo podle tohoto návodu nedělal

7 Fajt Fajt | E-mail | 28. listopadu 2012 v 15:07 | Reagovat

Díky, díky konečně pravý recepis na klasický krém do věnečků a né ty spackaný pudingový !!!!
Kdeže jsou ty cukrářské vyrobky tak vynikající jako před 40ti lety, dnešní chutě jsou pomatené a samé náhražky!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.