Pečená kachní prsa se šťouchanými bramborami a medovým červeným zelím

28. dubna 2010 v 11:25 | Aňa |  Maso
Kachnu miluju. Když se občas dostanu do přilehlého čínského bistra, dávám si takřka vždy proslulou M14, to jest kachnu sedmi vůní. Chutná mi i česká vcelku pečená a v lepší restauraci mě vždycky uchvacovala kachní prsa pečená sotva do stupně rare. Nikdy jsem se je neodvážila napodobit doma. Jednak jsem na ně v obchodech příliš nenarážela, jednak jsem měla obavy z vysušeného masa bez chuti a bez šťávy. Nakonec jsem to riskla a výsledek potěšil. Jen se musí trochu víc hýbat s čudlíky na troubě. Nic víc.
kachniprsa2


Potřebujeme: kachní prsa s kostí, 1/2 kila brambor, trocha teplého mléka, lžíce másla, pažitka, jedna cibule, 250 ml sterilovaného červeného zelí, lžička medu, lžička tymiánu, dvě špetky skořice, sůl pepř, kmín.

1. Kachní prsa omyjeme, osušíme a odstraníme přebytečný tuk po stranách. Vykostíme snadno:
vprostřed v prohlubni mezi prsy řízneme těsně u kosti a pak dlouhými řezy postupně vyřízneme obě prsa. 

2. Kůži ostrým nožem nařežeme do mřížky a do masa i kůže vetřeme sůl, pepř a kmín.  Nasucho rozpálíme pánev a kůží dolu prsa opékáme. Stále ještě na vysoký plamen necháme maso zatáhnout, žár snížíme a vrátíme část s kůží dospod. Opékáme co možná nejdéle (ale hlídáme, aby se kůže nepřipálila), aby se vysmažil tuk. Trvá to asi 10 minut.

3. Dáme vařit brambory. Předehřejeme troubu na 200°C. Kachní prsa dáme do pekáčku kůží nahoru a pečeme 15 minut. Poté bez otvírání trouby snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších deset minut. Takhle by prsa měla být medium - pokud vlastníte kuchařský teploměr, teplota uvnitř masa by měla být mezi 60 a 70°C.

4. V hrnci na vypečeném kachním sádle opečeme nakrájenou cibuli, přidáme med, tymián, skořici, chvíli pražíme a pak zalijeme zelím. Dusíme pod pokličkou aspoň čtvrt hodiny, aby se chutě spojily.

5. Na mírném plameni ohřejeme mléko. Uvařené brambory hrubě rozšťoucháme, zapracujeme máslo a pomalu přiléváme mléko. Brambory by měly být kypré a mokré, ale v žádném případě kaše! Na závěr vmíchejte usekanou pažitku.

6. Vyndejte kachní prsa z trouby a nechte odpočinout zabalené v alobalu asi 10 minut. Těsně před podáváním nakrájejte našikmo, naklaďte na talíř a přelijte šťávou z pekáčku.

Pozor na.
-dobu pečení. Pokud budete péct celou dobu na 200°C, prsa se příliš propečou, ztvrdnou a ztratí chuť.

Ad fotka: Je to můj talíř, a já zelí nejím. Nicméně tam patří.

M. říká.
"Jako u Pohlreicha!"











 

15 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Paulus Paulus | Web | 23. listopadu 2013 v 21:27 | Reagovat

Moc pěkně udělaná kachní prsa

2 ThozasSwike ThozasSwike | E-mail | 8. dubna 2017 v 2:50 | Reagovat

supermarket prescription cialis prices in uk
http://pharmashop-online.com - generic cialis
  generic cialis online
<a href="http://pharmashop-online.com">cialis usa
</a> - cialis 20 mg 4 tablet posts per day
cialis and bath tub

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama