Gnocchi zapečené s rajčaty, špenátem a mascarpone

9. dubna 2010 v 17:25 | Aňa |  Bezmasé a jiné
Když jsem se zhruba před pěti lety poprvé opatrně postavila k plotně, překonávala jsem krom obvyklých překážek začátečníka i problémy se zásobováním. Nestačilo jen odhalit, co že je to mascarpone, ale také ho bylo třeba zakoupit - ale kde? Baby špenát, který se dá krásně spařit jen horkou vodou, nebyl k dostání. A rajčata byla stejně tehdy jako dnes vodnatá a bez chuti. A to vůbec nemluvím o exotikách jako je ořechový olej, rybí omáčka, čerstvé slávky, předpřipravený rybí vývar, dýně nebo pro cheesecake nezbytný sýr Philadelphia. Tím vším chci říct jen to, že i když v Čechách pořád nedostanu némlich to samé jako na západě, o hodně se to zlepšilo. Můžu tak např. v Bille snadno pořídit ingredience na tento recept, aniž bych si ušoupala nožičky jako před těmi pěti lety... 

Na jednu středně velkou zapékací misku potřebujeme:
1/2 kg předpřipravených gnocchi (bývá k dostání v chlaďácích v supermarketech), jednu plechovku loupaných rajčat, 2 lžíce rajčatové pasty, 150-200gr čerstvého baby špenátu, 150 gr mascarpone, 50 gr parmezánu nebo grana padano. 

1. Gnochci uvařte podle návodu na obalu - většinou jen tak krátce, dokud nevyplavou na hladinu. 

2. Špenát v cedníku prolijte větším množstvím vařící vody, nechte okapat a zchladnout a rukama vodu jemně vymačkejte. 

3. Troubu rozehřejte na 220°C. Do hrnce vyklopte plechovku rajčat, povařte a dochuťte rajčatovou pastou, solí, pepřem nebo worčestrem. Přidejte vymačkaný špenát, promíchejte a ještě krátce povařte. Když už je dochuceno, přidejte třetinu z celkového množství mascarpone, dál nevařte a nechte jen polorozpustit v rajčatém základu.  

4. Do zapékací misky vyklopte gnocchi, přelijte rajčatovo-špenátovou omáčku a s pomocí lžíce a prstu mezi těstoviny nasázejte kousky mascarpone. Trik je v tom, dál ho nevmíchávat, ale nechat v omáčce jen několik lahodně smetanových, jako cherry rajče velkých kusů.  Celé posypte strouhaným parmazánem a dejte do trouby jen na tak dlouho, než začne sýr pobublávat. 

5. Servírujte rovnou ze zapékací misky. 

Kdo chce, může si rajčatový základ ozvláštnit kousky nasekaných sušených rajčat, anebo do omáčky - až po dovaření - přidá kusy natrhané bazalky. 

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama