Vepřová plec na smetaně

27. března 2010 v 20:08 | Aňa |  Maso
Původně jsem koupila vepřové plecko s myšlenkou na segedínský guláš. Jenže o víkendu měly přijet děti, a ty rozhodně neoplývají láskou k zelí, ani nadšením testovat nové chutě. Často je takřka nemožné nacpat jim do tlamiček něco jiného než oněch pět osvědčených jídel (těstoviny, pizza, svíčková, smažený hermelín, rybí filé), co jsou ochotné jíst. Jenže takřka kilová plec výhružně spočívala v lednici a čas její spotřeby se blížil. A tak jsem zariskovala.

Výsledkem je velmi jemné, chutné maso v lahodně smetanové omáčce. Děti byly nejenže spokojené, ale dokonce i ta menší si přidala, což byl jev zcela nevídaný, a ten starší si smetanové plecko výslovně objednal na své narozeniny. Risk se tentokrát - narozdíl od debaklu s kančím gulášem, který jsme dětem marně maskovali za obyčejný - vyplatil.

Potřebujete:
800gr očištěné vepřové plece, nakrájené na větší kousky (cca 3 x 3cm), 2-3 cibule, cca 3/4 litru hovězího vývaru (nepříliš slaného), lžíce sádla, troška hladké mouky, troška oleje nebo přepuštěného másla, lžička sladké papriky, koření (např. bobkový list, celý pepř, jalovec), 200-250 ml smetany (např. 30%), sůl, mletý pepř.

1. Kostky masa proházejte s trochou mouky, aby se jemně obalily, a zatím nesolte. Cibule nakrájejte najemno. V jednom hrnci nebo na pánvi rozpalte trochu oleje nebo přepuštěného másla a cibuli na ní něm zvolna opékejte do změknutí.

2. Přiveďte vývar k varu. Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a na něm zprudka opečte maso, aby se ze všech stran zatáhlo. Osolte a poprašte lžičkou papriky, promíchejte. Přidejte změklou cibuli, podlijte vývarem, přisypte koření a duste hodinu až dvě do úplného změknutí masa. Průběžně podlévejte.

3. Když je maso dokonale měkké, stáhněte ho na chvíli z ohně. Pomalu vlijte smetanu, dobře promíchejte a ještě 5-10 minut provařte. Chuť dotáhněte solí, pepřem, worchesterskou omáčkou. Zahustit lze kousek studeného másla obaléného v hladké mouce (vmíchejte až úplně konec, dál už nevařte).

4. Vyndejte všechno větší koření a servírujte s těstovinami nebo s knedlíkem.

Pozor na.
-slanost vývaru, kterým podlévate. Udělejte ho radši slabší, než abyste potom nevěděli, co s přesolenou omáčkou. Pokud přílišnou slanost zjistíte v půlce dušení, podlévejte horkou vodou.
-připalování. Dušené maso má hloupý zvyk, že zatímco první hodinu se zdá, že se tekutina vůbec nevyvařuje, poté je najednou pryč a maso se pálí. Pokud se to stane, směsí nemíchejte a rychle ji vyklopte do jiného hrnce.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 juryna juryna | E-mail | 31. března 2011 v 16:34 | Reagovat

super,vařím v neděli zase :_))

2 Ladislav Ladislav | E-mail | Web | 25. března 2012 v 18:45 | Reagovat

Dobrý den, vyzkoušel jsem Váš recept všechně všech postřehů. Děkuju za fantastické jídlo, jehož základ na mě koukal z lednice:-)

Ladislav

3 ZDENKA  474 ZDENKA 474 | Web | 21. srpna 2012 v 20:31 | Reagovat

MŮŽE BÝT DOBRÉ

4 Vincek Vincek | E-mail | 2. července 2016 v 15:51 | Reagovat

Vynikající!! :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama