Konfitované kachní stehno

5. prosince 2009 v 18:34 | Aňa |  Maso
Obvykle v kuchyni nepodvádím. Postupy dodržuju v celé délce a složitosti a z náhražek používám pravidelně jen bujón (ale bio od Alnatury!). Když jsem ale prošla všechny recepty na konfitování kachních stehen, bylo mi jasné, že tentokrát to doslova nepůjde. Vařit kachnu v půl litru sádla? Chtějí, abych dostala tukový šok? Jenže popisy křehkého, rozpadajícího se masa zněly lákavě. Tak jsem se pustila do improvizace. Na konci pokusu stále nevím, jak chutná "pravé" konfitované stehno, ale za svoji inovovanou verzi jsem se rozhodně nemusela stydět.



Porce pro dva.
Dvě kachní stehenní čtvrtky, lžíce oleje, dva stroužky česneku, tymián, hrubě mletá mořská sůl, pepř, tři sušené bobkové listy, čtyři lžíce husího nebo vepřového sádla.
Jako přílohu jsem podávala červené sterilované zelí a karlovarský knedlík, už hotový zakoupený v lahůdkách Paukert na Národní třídě. (Doporučuju!)

1. Kachní stehna omyjeme, osušíme, okrájíme blány a tuk. V misce nebo hmoždíři stlučeme na pastu česnek, jednu až dvě lžičky sušeného tymiánu, bobkový list, sůl, pepř a olej. Směsí kachní čtvrtky potřeme ze všech stran, dáme do misky, zakryjeme fólií a necháme až 24 hodin odležet v ledničce.

2. Důležité! Vaření/dušení v sádle vyžaduje nízkou teplotu! Tentokrát mi nedocenitelně pomohl kuchyňský teploměr, který jsem za začátku pečení zapíchla do jednoho stehna a po celou dobu díky němu udržovala teplotu v mase 95°C. Znamenalo to nastavit troubu na 130°C.

3. Do pekáčku nebo zapékací misky dáme sádlo a necháme ho v předehřáté troubě rozpustit. Vložíme do něj kachní čtvrtky masitou částí dolu, aby byly asi do poloviny výšky ponořené v rozpuštěném tuku (množství sádla přizpůsobte velikosti pekáčku; mně na vcelku malou nádobu stačily jen tři lžíce). Zakryjeme alobalem, propícháme na několika místech vidličkou a pečeme bez otvírání trouby 4,5 hodin.

4. Sundáme z pečeně alobal, slijeme většinu tuku a uschováme, stehna obrátíme masitou částí nahoru (opatrně! maso už bude odpadávat od kostí) a pečeme na 200°C nebo pod grilem odkryté a posypané kmínem, dokud se neutvoří zlatavá křupavá kůrka. Vyndáme pekáč z trouby, stehna servírujeme na talíře, do pekáče vlijeme trochu vypečeného tuku, vařečkou uvolníme všechny výpečky a výslednou šťávou přelijeme maso a knedlíky.

Pozor na.
-teplotu sádla při pečení. Nesmí být příliš vysoká, jinak se tuk přepálí a všechno zkazí.

M. říká.
Kachní sen. S knedlíkem.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Milan Hrabal Milan Hrabal | E-mail | 12. ledna 2010 v 13:23 | Reagovat

Vypadá to moc dobře. Tak dobrou chuˇgt všem, co to nevidí jen na obrázku!

2 Tomáš Tomáš | 2. prosince 2011 v 14:09 | Reagovat

Ahoj, chtěl bych vyzkoušet "kachní sen", jen mi nějak nesedí bod 4.. Proč otáčet masitou části nahoru? Vždyť kůrčička by měla být na kůži?
Díky

3 J. J. | Web | 5. března 2012 v 18:48 | Reagovat

95st uprostred masa po celou dobu? to by mela byt spise teplota toho tuku - apropo... nebojte se puvodniho konfitovani v tuku, maso je pak uzasne :o)

4 kiefer kiefer | Web | 20. června 2015 v 12:42 | Reagovat

půjčka 20 000 bez potvrzení příjmu ;-)

5 Larrysuift Larrysuift | E-mail | Web | 27. dubna 2017 v 20:37 | Reagovat

join the new social <a href=http://onlinecasinos-x.com>online casino</a> guide

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama