Tvarohová bábovka

22. listopadu 2009 v 19:56 | Aňa |  Sladké
Už v patnácti letech mě moje stejně stará sestra pokořila svou schopností upéct dobrou hrnečkovou bábovku, zatímco já jsem neuměla uvařit ani vejce. Snad v důsledku tohohle mentálního zastrašení jsem se do bábovky dlouho nepouštěla a omlouvala to chybějící formou. Od M. jsem nakonec formu dostala (praktickou silikonovou) a s ní i jasnou pobídku, že čas pubertálního komplexu je pryč. Z koumání řady receptů nakonec vzešla bábovka tvarohová alias čtvrtkilová (viz níže) a jinou už nepeču. Dnes jsem ji ostatně na vyžádání nesla na svačinu ke známým. Nezbyl ani drobek.

Recept je průzračně jednoduchý i díky tomu, že základních ingrediencí je vždycky čtvrt kila. Potřebujeme:

250 g másla, 250 g moučkového cukru (máte-li rádi méně sladké dezerty, dejte jen 200 g), 250 g měkkého vaničkového tvarohu, 250 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, lžíce citronové kůry, rozinky, oříšky dle chuti.

1. Máslo vyndáme zhruba dvě hodiny před začátkem z lednice a necháme změknout. Z vajec oddělíme žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s cukrem a máslem elektrickou metlou, aby se hladce spojily.

2. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do mísy prosijeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Smícháme a vsypeme citronovou kůru. Opatrně přidáme sníh a rozinky a oříšky podle chuti.

3. Do vymazané a vysypané formy vlijeme těsto (spíše tužší), vyrovnáme a pečeme na 180°C 60 až 75 min, upečenost testujeme špejlí. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.

Varování.
Jak z receptu vyplývá, je bábovka malou kalorickou atomovkou. Vyplatí se dělat pro početnější návštěvy a doprovázet kvalitním neslazeným černým čajem. Hrozí, že pokud bábovku dostanou do spárů jen dva tři milovníci sladkého, přivodí si žaludeční újmu. Budou nicméně máslově šťastni.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama