Mřížkovaný koláč s třešněmi

11. listopadu 2009 v 10:16 | Aňa |  Sladké
Do sladkostí nejsem ani zdaleka tak zapálená jako do sýrů, těstovin a masa, ale po ránu u šálku černého čaje mně většinou chuť na cukr dožene. K litým buchtám mám nedobrý vztah, různé řezy a nářezy taky nepochodí, ale dobrá bábovka nebo koláč s ovocem si mě získaly. Už kdysi dávno na lyžích ve Francii jsem propadla jejich ovocným tarteletkám a rozhodně preferuji převahu ovoce na těstem. Mřížkovaný koláč s třešněmi je právě takovým lahodným kompromisem - sladký je až až, ale po ovoci, těsto je křehké, křupavé a nad chutí třešní rozhodně nepřevažuje. Mřížka jsou trochu navíc, to jest především na ozdobu, ale i ta se počítá, ne?

Doporučuji tento koláč dělat do formy malých rozměrů, anebo pro více jedlíků, protože je zaručeně nejlepší první den. Poté má těsto sklony se promáčet a ztratit křupavost.

Těsto:
150 gr hladké mouky, 50 gr cukru krupice, 60 gr změklého másla, špetka soli, jedno spíše menší vejce.

Náplň: 250-300 gr třešní, 4 lžíce cukru, 1 balíček vanilkového cukru, šťáva z půlky citrónu, lžíce másla, lžíce škrobové moučky, cukr moučka na posypání.

1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a sůl. Vetřeme změklé máslo a prsty rovnoměrně rozdrobíme směs na texturu připomínající drobenku. V ideálním případě by vám to mělo jít rychle od ruky, aby se máslo teplem dlaní nerozpustilo, ale zároveň by měla být "drobenka" dost homogenní. Poté vyklepneme vejce, vařečkou spojíme a rukama vypracujeme vláčné těsto. Dáme do ledničky na 30-45 minut.

2. V jiné míse si připravíme třešně - odpeckujeme je a buďto nakrájíme na půlky, anebo necháme vcelku (to jde, pokud pecky z plodů vyšťouchneme třeba pomocí pevného brčka). Pokud byly třešně předtím mražené, teče z nich hodně vody - té je třeba ze zbavit, a to několikrát za sebou. Ovoce zasypeme cukrem, přidáme citronovou šťávu, v troše vody rozmíchanou škrobovou moučku a lžíci změklého másla (nemusí být).

3. Troubu předehřejeme na 200°C. Těsto vložíme mezi dvě potravinové folie, aby se nelepilo k válečku, a rozválíme na max. 0,5 centimetru tenký plát. Zhruba pětinu z něj odřízneme a uschováme, zbytek přeneseme do vymaštěné formy. Zbytek plátu nakrájíme na 1-2 centimetry široké proužky. Do formy s těstem vlijeme ovocnou směs, urovnáme do stejné výšky a poklademe proužky těsta do tvaru mřížky - konce proužků jednoduše vmáčkneme do okrajů. Pečeme zhruba 30-40 minut. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.

Pozor na.
-vlhkost a vodnatost ovocné směsi. Vždy když používáte mražené ovoce, zbavte je vody šetrně, ale důkladně.
-výdrž. Nejlepší je koláč první den, potom většinou provlhne a ztratí křupavost.

M. říká.
To těsto chutná trochu jako linecké. A ta náplň chutí malinko připomíná třešňový džem. Je to, jako kdybych si kousl do obrovského vánočního lineckého kolečka.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama