Pečené citrónové kuře podle Julie Child

26. října 2009 v 13:20 | Aňa |  Maso
Ano, byla jsem na filmu Julie and Julia. O paní Childové, která "naučila Američany vařit", jsem se doslechla i dřív, ale nikdy mě nenapadlo si ji blíž vyhledat. Což se shlédnutím zmíněného filmu změnilo a teď bych se stejně jako hrdinka Julie Powell její francouzskou kuchařkou nejraději "provařila" skrz naskrz. Začala jsem skromně pečeným kuřetem, a výsledek nadmíru překvapil - maso bylo úžasně křehké, šťavnaté a dokonale ovoněné citrónem a bylinkami. Julie, díky.


Potřebujeme: jedno větší kuře (Selské alias Sedlákovo, protože levné steroidové nebo dokonce mražené kusy ignorujeme), jeden větší nebo dva malé citróny, několik snítek tymiánu, snítka rozmarýnu, šest neoloupaných stroužků česneku, jedna žlutá cibule nakrájená na kolečka, dvě lžíce olivového oleje, 200 ml drůbežího vývaru (skvělý "bio" prodává Drogerie Dm), pepř, sůl.

1. Kuře omyjeme zvenku i zevnitř a osušíme. Citrón(y) přepůlíme a vymačkáme je do velké mísy. Vyšťavěné citrusy vhodíme tamtéž. Do mísy přijdou ještě stroužky česneku, které nožem naplocho lehce rozmáčkneme, ale neloupeme!, dále sůl (štědře), čerstvě mletý pepř a bylinky. Rukou nebo vařečkou to celé jakž takž prosíme a do mísy vložíme kuře. Snažíme se, aby se celý kur v té kořeněné kyselé štávě dobře vyválel, a to ze všech stran.

2. Kuře nacpeme vším, co je v míse. Postupně a ledabyle mu břišní dutinu naplníme citróny, bylinkami a česnekem, vlijeme dovnitř i zhruba polovinu zbylé šťávy. Kuře zašijeme nebo zajistíme párátky tak, aby náplň nemohla vypadnout, a je-li to třeba, ještě zvenku dosolíme (sůl dá kůžičce křupavost). Rozehřejem troubu, připravíme se vývar a cibuli nakrájíme na kolečka. Do nízké zapékací mísy nebo pekáče cibule nasypeme v jedné tenké vrstvě, kuře na ní posadíme a opatrně polijeme zbylou kyselou šťávou. Poté kuře ještě pokropíme olivovým olejem.

3. Vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Zhruba po čtvrt hodině podlejeme sběračkou vývaru a během pečení dál podléváme, pokud je to třeba. Celkem pečeme hodinu a půl, nebo i déle, dokud maso nebude samo odpadávat od kostí.

4. Upečené kuře zabalíme do alobalu nebo do dobře těsnícího hrnec s poklicí a necháme deset minut odpočívat (tak, aby teplo co možná neunikalo).

5. Z pekáčku slijeme všechnu tekutinu. Poté vlijeme ještě trochu vývaru a vařečkou uvolníme všechny přípečky, cibuli a další voňavé kousky. Směs vlijeme přes cedník do slité šťávy a vařečkou vymačkáme do nejvíc tekutiny. Je na vás, co udělat s vymačkanou a napůl rozvařenou cibulí - já ji dál nevyužiju, ale M. ji považuje za nejlepší část omáčky a přidává si ji do ní. Štávu dosolíme a dopepříme, můžeme přidat i trochu citronové šťávy a kapku ořechového oleje. Odkryjeme na chvíli kuře, slijeme z něj všechny uvolněné šťávy k ostatním a všechno dobře prošleháme metlou.

6. Kuře naporcujeme, obsah břišní dutiny vyhodíme. Podáváme s omáčkou a bramborem, anebo jen svěžím řeřichovým salátem.

M. říká.
Už to takhle dělej vždycky.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Mišulina Mišulina | 29. října 2009 v 22:24 | Reagovat

Mišulina.Jo ten film jsem neviděla, chystám se na něj a to kuře by mohlo být dobré. Nějak podobně to připravoval před nějakou dobou Vladimír Čech a moc si to chválil čauky

2 anik anik | 14. července 2010 v 21:40 | Reagovat

Ahoj, kde jsi sehnala tu knihu, je i český překlad? Taky mě to nadchlo..

3 Janna Janna | 4. prosince 2010 v 9:30 | Reagovat

ty máš tu kuchařku?

4 Andrea Andrea | 14. ledna 2012 v 12:49 | Reagovat

Myslim, ze cesky preklad neexistuje, v english je to mastering the art of french cooking

5 Losna Losna | 29. ledna 2012 v 17:41 | Reagovat

"M. říká" = Mažňák říká?

6 evafreeze evafreeze | E-mail | Web | 23. února 2012 v 18:29 | Reagovat

[2]:
Překlad v počátcích je na http://umenifk.blogspot.com/
[2]:

7 petr petr | 14. dubna 2012 v 20:30 | Reagovat

Dnes jsem okouzlil návštěvu citronovým kuřetem. Díky za skvělý recept.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama