Marcipánovo-jablečné knedlíčky z listového těsta podle Dušana Jakubce

30. října 2009 v 11:04 | Aňa |  Sladké
Restaurace Prosecco a její executive chef Dušan Jakubec jdou s dobou a svůj skvělý podnik propagují na i Facebooku. Kromě lákavých fotek a anotací chystaných degustačních akcí umísťují na svou stránku i oblíbené recepty. Malým skvostem jsou marcipánovo-jablečné knedlíčky s mascarpone sabayonem. Na sabayon jsem si netroufla, ale zkusila jsem marcipánové knedlíčky - podomácku, hruběji, ale s kouzelně lahodným výsledkem. Snad šéf dovolí, když sem vypíšu výsledek a uchovám si ho tak pro časy pozdější. Recept je jednoduchý a dostane každou návštěvu na kolena.

Indgredience: hotové listové těsto rozválené na pečícím papíru (Wewalka), marcipán dle chuti (řekněme 50-100gr), lžíce citronové šťávy, pytlíček vanilkového cukru, mletá skořice, tři malá sladká jablka, lžíce moučkového cukru.

1. Jablka nakrájíme tak, abysme z jednoho plodu dostali čtyři zhruba stejně velké špalíčky či lodičky. Z celkem dvanácti kousků okrájíme šlupku, vložíme do mísy, zakápneme citronovou šťávu, posypeme vanilkovým cukrem a několika špetkami skořice a promísíme.

2. Mezi dvěma potravinářskými foliemi rozválíme marcipán na několik tenkých placek velkých tak, aby mohly pojmout 12 jablečných špalíčků. Sladká jablka do něj po kouskách zabalíme - tenký marcipán se nejspíš bude odlepovat a trhat, ale to nevadí. Těsto nožem nakrájíme na 3x4 stejně velké dílky a do nich zabalíme marcipánová jablka. Mistr kuchař radí knedlíček vyválet v dlani do kulata, ale těsto se mi takhle trhalo, takže jsem nakonec vytvořila podlouhlé taštičky, po stranách zamačknuté hroty vidličky, aby se při pečení neotvíraly.

3. Pečeme podle návodu na obalu na 190-200°C 20-25 minut. Posypeme moučkovým cukrem a podáváme teplé.

M. říká.
Chutí dezert připomíná jablečný štrůdl, ale nahořklý vlahý marcipán tomu dává tu pravou korunu. Dovnitř by ještě mohl přijít lískový oříšek nebo mandle.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama