Jehněčí kýta s aromatickou krustou

10. října 2009 v 15:26 | Aňa |  Maso
K jehněčímu se obyčejný smrtelník dostane málokdy. Mně kýtu přihrála má milá maminka, už nějaký čas testující rozličné dary země v kvalitě bio. Vedle cibule, brambor a mrkve tak náhodou získala i půlku bio jehněte, z něhož mi byla přidělena krásná dvouapůlkilová kýta i s kostí. Výsledkem je křehká voňavá pečeně se sladkokyselou bylinkovou krustou, doplněná ladícím průvodcem - pečeným česnekem.


S ohledem na blogovou etiku předesílám, že recept se mocně inspiruje Australskou jehněčí kýtou od nicku Babi, pravidelně přispívající na portál labuznik.com.

Ingredience: 2-3 kg jehněčí kýty, nejlépe s kostí, dvě české nebo španělské palice česneku, 200ml oleje, 150 ml citronové šťávy, lžíce citronové kůry, čtyři lžíce rajčatového protlaku, lžíce dijonské hořčice, lžička cukru krupice, lžíce sekaného tymiánu, hrst sekaného rozmarýnu, čerstvě a hrubě mletý pepř, brambory podle počtu strávníků nakrájené na klínky, tři velké hrsti čerstvého špenátu.

1. Kýtu umyjeme pod tekoucí vodou, dobře oblaníme a okrájíme veškerý přebytečný tuk, osolíme ze všech stran a vetřeme do masa. V misce smísíme olej, citrónovou šťávu, citrónovou kůru, protlak, hořčici a cukr, utřených sedm stroužků česneku, můžeme přidat sušený tymián nebo provensálské bylinky, pepř. Zhruba třetinou směsi potřeme kýtu, uložíme do potravinové folie nebo igelitu a necháme přes noc uležet v lednici. Marinádu také uchováme v chladu.

2. Troubu rozehřejeme na 200°C (péct budeme celkem tři hodiny, anebo ještě déle). Kýtu znovu popatláme směsí a pečeme zhruba půl hodiny ve velkém vymazaném pekáči. Po celou půlhodinu průběžně pomazáváme a podléváme vodou nebo zředěným vývarem. Na plech rozhodíme osm až dvanáct neloupaných stroužků česneku.

3. Když všechnu marinádu spotřebujeme, posypeme kýtu sekaným tymiánem, snížíme teplotu na 170°C a za občasného podlévání a polévání šťávou pečeme hodinu a půl. Potom posypeme rozmarýnem a pečeme další hodinu anebo do chvíle, kdy maso bude dokonale křehké a bude odpadávat od kosti. Na poslední hodinu můžeme snížit teplotu na 150-160°C a zhruba 50 minut před koncem pečení přidáme do pekáče pokrájené syrové brambory.

4. Zhruba 20 minut před servírováním spaříme špenát a krátce ohřejeme s česnekem a trochou smetany. Hotovou kýtu vyndáme a naporcujeme. Šťávu slijeme a případně dosolíme a dopepříme. Pečený česnek buďto podáváme celý spolu s přílohou (a každý strávník si ho sám vymáčkne ze slupky), anebo stroužky vymačkáme najednou do misky a podáváme zvlášť.

Pozor na.
-délku pečení. Jehněčí se dá dobře ohřívat, takže se vyplatí začít s předstihem a pak případně pečeni udržovat v středně teplé troubě.

M. říká.
Podobá se to jehněčímu kleftiku, jak ho umějí v Řecku. A to je jedno z nejlepších jídel na světě!

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Ivaver Ivaver | 15. listopadu 2012 v 0:12 | Reagovat

Vřele doporučuji. Vyzkoušela jsem a sklidila ovace:-))Vynikající recept. Díky!

2 Rochelle Rochelle | Web | 7. září 2016 v 9:05 | Reagovat

online pujcka pred výplatou jemnice ???

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama