Quiche s lososem a pórkem

19. května 2009 v 12:38 | Aňa |  Slané pečivo a quiche
Není větší potěšení / než mít místo v břiše / na tři (... nebo čtyři) kousky / francouzského quiche! Doporučuji zpívat na nápěv známého songu z Limonádového Joea "Není větší potěšení pro ortodoxního lumpa" v nezapomenutelném podání Miloše Kopeckého. Předkládaný quiche je také nezapomenutelný, a hlavně: velmi, ale opravdu velmi snadný.


Jak známo, quiche je slaný koláč plněný vaječno-smetanovou směsí s obrovskou variabilitou přísad. Původem snad náleží do Alsaska, rozšířen je po celé Francii a úspěšně si razí cestu i k nám. Nejznámější je tzv. quiche lorraine, kam patří slanina (reps. francouzské lardons, slaninové kostičky), vejce a smetana, často se plní také cibulí. I losos je oblíbenou ingrediencí, stejně tak pórek... a tenhle recept je kombinuje najednou. Navíc místo smetany používá lehký, nadýchaný a nízkotučný čerstvý sýr.
Jak jedna dáma trefně říká: Salmon and leek are a marriage made in heaven.

Na tři centimetry vysoký koláč o průměru 20 centimetrů (tj. na 3-4 porce) potřebujeme
Těsto: 150 gr špaldové celozrnné mouky, 65 gr změklého másla, 50 ml vlažné vody, špetka soli. (Mouku lze nahradit i obyčejnou hladkou, ale tmavá špalda je lepší. Recept pochází z Šárčiny školy vaření a funguje skvěle).

Náplň: 200 gr uzeného nebo vařeného lososa, pokrájeného na malé kousky, 1 pórek, dvě velká vejce, hrst čerstvého kopru, 180 gr créme fraiche alias čerstvý sýr čili frischkase, malou skleničku kaviáru (stačí obyčejný levný), 2 lžíce másla, lžíce oleje, pepř, sůl, muškátový oříšek, rukola k podávání + trochu oleje a citrónové šťávy na zálivku.

1. Do špaldové mouky zapracujeme máslo tak, aby se v míse utvořily pravidelné "drobky". Vlijeme vodu a vypracujeme vláčné, nelepkavé těsto. Dobře prohněteme a dáme na hodinu do ledničky.

2. Mezitím připravíme pórek. Na drobno nasekáme celou "jedlou" část a na dvou lžících másla a lžíci oleje restujeme asi pět minut. Osolíme a opepříme, poté podlijeme troškou vody, zakryjeme a dusíme dalších patnáct minut. Změklý pórek vyklopíme do cedníku a necháme dobře odkapat.

3. Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto rozválíme na velmi tenkou placku (max. 0,5 centimetru) a vložíme do vymazané formy tak, aby dobře přiléhalo jak ke dnu, tak ke stěnám formy. Dno propícháme vidličkou a vložíme na deset minut do trouby. Poté necháme trochu schladnout. Teplotu v troubě zvýšíme na 200°C.

4. V míse prošleháme vejce a čerstvý sýr. Pokud se tučnosti nebojíme, můžeme přidat i několik lžic smetany - kysané i klasické. Přidáme lososa, pórek, kopr a jemně spojíme. Dochutíme solí, pepřem, oříškem a čímkoliv dalším, co vás napadne. Pokud se vám hmota zdá příliš tekutá, můžeme opatrně zahustit lžící až dvěma polohrubé mouky. Opatrně vlijeme do formy, poklepáním srovnáme do roviny a vložte do trouby. Pečeme 35-40 minut, dokud se nahoře nevytvoří krustička a celý koláč se nezpevní. Vyndáme a necháme 10 minut chladnout.

5. Servírujeme nakrájené na řezy jako dort. Na každý řez dáme kopičku kaviáru a na talíř pocitrónovanou rukolu.

Pozor na.
-slanost. Pokud pracujete s uzeným lososem, buďte opatrnější, je dost slaný sám o sobě.
-těsto. Vyválejte opravdu dotenka a nenadávejte příliš, až se bude trhat. Anebo si to usnadněte a kupte si hotové křehké těsto od firmy Wewalka, už rozválené na pečicím papíru. Pozor! Toto těsto předem nepředpékejte!
-dobu pečení. Za udanou dobu hlavou neručím, chce to spíš kontrolovat a povídat si s vlastní troubou.

M. říká.
Pochvaluje si, že špalda je zdravá a čerstvý sýr má málo tuku, a tudíž mu nepřibudou faldy. Nu, ale nesmíte toho sníst půlku sami...




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama