Mořská rybí polévka URL

29. května 2009 v 14:22 | Nevěsta |  Ryby
Kolik vodních národů, tolik rybích polévek. U nás byla dlouho nejobyklejší česká vánoční z kapra s jikrami a mlíčím, ale později jsme si oblíbili i nasládlou severskou variantu, milujeme bouillabaissu a úžasně aromatickou řeckou kakaviu. Tento předpis je směsí různých triků a fíglů, která si z ochutnaných polévek bere to nejlepší, a povyšuje je na URL: Univerzální Rybí Labuž. Snobové a nenažranci též mohou psát po francouzsku "La Bouche": Tlama!

Je na místě říct, že původní (a silná) prvotní inspirace pochází z Šárčiny školy vaření.

Ingredience: 150 gr mražených, nebo ještě lépe čerstvých mořských plodů, filet z bělomasé ryby (treska, pangasius...), 1/2 kila rybích odřezků a kostí na vývar (skvělé za 49,-/1 kg prodává Tesco na Andělu), cibule, mrkev, petržel, půl malé bulvy celeru, dva stroužky česneku, lžíce olivového oleje a lžíce másla pod zeleninu, lžíce silné rajčatové pasty, větvička tymiánu, bobkový list, kuličky černého pepře, dvě deci bílého vína, dvě lžičky koňaku nebo brandy, (lžíce másla a lžíce hladké mouky na jíšku, 15 ml smetany), muškátový oříšek, 1 rozkrojená limeta, pepř strouhaný, sůl.

1. Začneme vývarem, který je nejlepší připravit den předem a uchovat v lednici (nebo též zamrazit). Rybí odřezky a kosti zalijeme 1,5 l studené vody, přivedeme k varu a vaříme velmi mírným varem napůl zakryté asi tři hodiny. Nesolíme! Přecedíme a uchováme v chladu.

2. V případě, že pracujeme s mraženými plody moře a rybou, necháme je asi dvě hodiny před akcí povolit, nebo je opatrně rozmrazíme v mikrovlnce. Nadrobno nastrouháme nebo nakrájíme všechnu zeleninu - kořenovou plus cibuli a česnek, nachystáme bylinky a koření, (rozmraženou) syrovou rybu natrháme na menší kousky. Přivedeme k mírnému varu rybí vývar.

3. Ve velkém hrnci rozehřejeme lžíci másla a lžíci oleje. Nejdřív minutku dvě dusíme cibuli, poté přidáme česnek a zeleninu, dokud lehce nezměknou a neobalí se dokonale tukem. Vlijeme lžíci tomatové pasty a ještě dvě minuty mícháme. Přidáme všechny rybí a mořské kousky a opatrně v hrnci několikrát obrátíme, až rybí maso zbělá. Zalijeme bílým vínem, osolíme, opepříme a vhodíme všechno koření. Vaříme zakryté deset až patnáct minut.

4. Voňavou směs v hrnci zalijeme vývarem a krátce spolu provaříme. Dochutíme solí, pepřem, špetkou nastrouhaného muškátového oříšku a přidáme lžíci brandy nebo koňaku. Kdo chce, zahušťuje: ze lžíce másla a lžíce mouky připraví světlou jíšku a s polévkou znovu provaří. Ještě jemnější chuť zajistí smetana, ale nutná není.

5. Polévka se může podávat ihned, ale moc dobrá je, když se nechá několik hodin odstát. Při servírování každý talíř posypeme čerstvou bylinkou a štědře pokapeme šťávou z čerstvé limetky. Přikusovat můžeme toust nebo bagetu zapečenou pod grilem s trochou bylinkového másla.

Pozor na.
-rozmyšlení postupu a přípravy. Je to honička.
-čerstvé ingredience. Rybí vývar připravujte vždy jen z čerstvého, mražená ryba žádnou chuť do vody nepustí. Někdo doporučuje používat i instantní rybí vývar z prodejen orientálních delikates...
-ostrost. Tahle polévka si pikantnost zaslouží. Zvyšujte pepřem (skvělý je citrónový) a chilli.

M. říká.
Every fisherman´s dream.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama