Bakewell Tart alias nejtradičnější britský koláč

6. května 2009 v 11:30 | Aňa |  Sladké
"Bake well" znamená "péct dobře", nebo též "upečeno dobře". Když se koláč Bakewell přímo takto jmenuje, lze se domnívat, že jeho název je jakousi svodkou potěšených komentářů všech hospodyněk z britských ostrovů, které tuto pochutinu vytáhly z trouby. (Ale ve skutečnosti název pochází od stejnojmenného městečka v srdci Derbyshiru.) K jeho vzniku se traduje historka o kuchařce, která dělala moučník plněný mandlemi a sladkým ovocem, ale v roztržitosti zapomněla koláč naplnit. V záchvatu geniality tedy navrstvila vše nahoru - a hle, ono se to baked well! Co "well" - - deliciously!



Jednoduše řečeno, Bakewell Tart je třívrstvý, poměrně sladký a hutný moučník, který je tvořen spodní krustou křehkého těsta, vrstvou marmelády (tj. toho, čemu Britové říkají preserve) a velmi lehkým mandlovým těstem nahoře. Výsledná chuť je především mandlová a sladká a dá se upravovat především použitou marmeládou. Typická je jahodová nebo malinová, ale pro ty, kteří by si své zuby ještě chtěli nějakou dobu ponechat zdravé a v cukru docela nerozpuštěné, nabízím kyselejší variantu - třešňovou/višňovou.
Na křehké těsto potřebujeme 125 gr hladké mouky, 75 gr studeného másla, nakrájeného na kostky, 25 gr cukru, žloutek a bílek, špetku soli.
Na náplň potřebujeme 100 gr másla, 160-180 gr nastrouhaných mandlí, 80 gr cukru, 2 vejce, 30 gr sekaných nebo na plátky nakrájených mandlí, 150 gr třešňové/višňové marmelády, nepovinně lžičku mandlové esence a lžičku nastrouhané citronové kůry.

1. Křehké těsto vyrobíte buďto velmi snadno, anebo velmi ztuha. Snadno to jde, pokud máte robota - jednoduše všechno nasypte do mísy a nechte stroj makat, až má hmota drobkovitou konzistenci. Poté přidejte žloutek a trochu velmi studené vody a vypracujte pevné, hutné těsto. Obdobně postupujte bez robota, tj. ručně spojte suché přísady s kostkami másla tak, aby vznikly ony stejnorodé hrudky-drobky. Z hotového těsta vytvořte vysokou placku, zabalte do fólie a nechte aspoň třičtvrtě hodiny v lednici. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.

2. Vál vysypte moukou a rozválejte těsto na 3-5 mm tloušťky. Dávejte pozor, ať se těsto netrhá a nelepí k válečku; těsto i váleček proto posypte troškou mouky. Vyválenou tenkou plackou vyložte formu (vychází to asi na 20 cm průměr formy) a vtlačte okraje těsta do boků formy. Je pravděpodobné, že se vám těsto bude trhat - nevadí, nastavte ho okrojky a zbytlky tak, aby byla celá plocha formy bezpečně pokryta a thrhliny vyplněny. Dno formy několikrát propíchněte hroty vidličky a ještě 20 minut chlaďte. Pečte 20-25 minut, dokud těsto nezezlátne, poté potřete rozšlehaným bílkem a ještě několik minut pečte. Nechte vychladnout a pomažte bohatou (cca půlcentimetrovou) vrstvou třešňového džemu.

3. Připravte si mandlovou náplň. Nechte v rendlíku rozpustit máslo a na suché pánvi do hněda opražte sekané nebo plátkované mandle. V míse spojte vejce, cukr a strouhané mandle, přilijte rozpuštěné máslo a vše metlou dobře promíchejte. Hmota se bude zdát velmi tekutá: zkuste vydržet a důvěřovat receptu, anebo - ale jen lehounce - poprašte hladkou moukou. Čím víc jí ale dáte, tím spíš ztratí mandlová vrstva nadýchanost. Labužníci můžou ještě do hmoty kápnout trochu mandlové esence, nebo amaretta. Titíž mohou přidat i trochu nastrouhané citronové kůry.

4. Mandlovou hmotu nalijte do přichytané formy na džem a bohatě posypte opraženými mandlemi. Pečte 35 minut na 180-190 °C. Neotvírejte troubu dřív než po 25 minutách! Ideálně nechte pomalu chladnout v troubě i několik hodin. Před podáváním vychlaďte a podávejte nakrájené na řezy. Nejlepší je druhý den!

Pozor na.
-křehké těsto. Vážně je to dost těžké. Poraďte se případně i s jinými předpisy.
-velikost formy. Udaný recept počítá spíše s nějakou menší.
-kalorie. Hrozí výživový kolaps.
-mandlovou náplň. Nebojte se té tekutosti. Taky hodně vyběhne..., ale zase spadne.
-trvanlivost. Pod fólií v lednici vydrží přesně tři dny.

M. říká.
Nevěřil, že to dokážu. Dokázala jsem!


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jan Jan | 28. října 2016 v 11:43 | Reagovat

Díky! Tenhle recept jsem hledal. Jdu to vyzkoušet.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama