Plněná rajčata na řecký způsob

8. dubna 2009 v 14:36 | Aňa |  Maso
Kdo byl alespoň jednou v Řecku, chce se tam po celý zbytek života zase hodně rychle vrátit - a to nejen kvůli tyrkysovému moři a bělostným plážím, ale především kvůli jejich božské, dokonalé a geniálně jednoduché kuchyni. Řekové rádi vaří z absolutně čerstvých domácích přísad, jsou mlsní, na tuk příliš nehledí a rozhodně nezávodí s časem. Každému správnému řeckému jídlu trvá aspoň dvě hodiny, než zavoní na stole..., ale když už tam jednou je, námahy není možné litovat. Ostatně, Řekové se v kuchyni neradi předřou, takže příprava jídla sice trvá, ale vše za vás udělá sporák a trouba. Stejně jako v případě rajčat plněných mletým masem s rýží.


Na dvě porce potřebujeme tolik rajčat, aby se do nich vešlo zhruba 300gr mletého hovězího. Včera mně na to stačilo osm středně velkých rajčat, v případě velkých zimních masitých by stačily i dvě-tři na porci. Dál potřebujeme velkou lžíci sekané petrželky, o něco menší lžíci sekané máty, trochu rajčatového protlaku nebo pasty (ale nutná není), jednu velkou cibuli, stroužek česneku (nebo dva v případě, že jste nesehnali jiný než čínský), půl hrníčku rýže typu basmati, trochu strouhaného parmezánu, olivový olej, pepř, sůl.
POZOR: nutné použít pouze šťavnatá, zralá, sladká rajčata. Zimní, uměle vyhnané bledničky vůbec nezkoušejte!

1. Rajčatům odřízněte stopku a vydlabte dužinu tak, abyste v žádném případě neprotrhli slupku. Dobře to jde obyčejnou lžičkou. Dužinu uschovejte vedle v misce. Nakrájejte bylinky, česnek a cibuli. Vydlabaná rajčata vysušte papírovou utěrkou a nechte čekat na lince nebo v ledničce.

2. V kastrólu s tlustým dnem a dobře přiléhající pokličkou (anebo ve woku s poklicí) rozpalte olej, nejméně tři čtyří lžíce. Osmažte na něm česnek a cibulku a když zhnědnou, vysypte do hrnce mleté maso. Míchejte poctivě bez přestání deset minut, dokud se maso nerozdělí do maličkých hrudek a ze všech stran neopeče. Přidejte bylinky, rajčatovou dužinu, trochu protlaku, pepř, sůl, vše dobře promíchejte, zakryjte a na malém plameni nechte bublat hodinu. Ano, celou hodinu; během ní maso několikrát promíchejte. Kdyby se náhodou všechna šťáva vydusila, podlijte horkou vodou.

3. Rozehřejte troubu na 180°C. Deset minut před koncem dušení do směsi vsypte propláchnutou rýži a společně dovařte. Vypněte sporák a směs naposled promíchejte. Nachystejte si pekáček nebo zapékací misku, kam se příslušný počet rajčat pohodlně vejde, a vymažte ho lžičkou oleje. Lžící rajčata plňte; pokud je masová směs moc vodová, nechte vždy lžíci nejdřív odkapat a pak až plňte. Po okraj, ale i nad něj do kopičky. Pečte 20-25 minut.

4. Pět minut před koncem pečení rajčata zkontrolujte - vykukující maso by mělo mít tenkou připečenou krustičku a všechno by to mělo moc vonět. Posypte trochu parmezánu a dopečte.

5. Servírujte se salátem nebo opečeným bílým chlebem, tradicionalisti si mohou přivařit ještě trochu rýže a smísit ji s trochou šťávy zpod vypečených rajčat. Rajčata ještě na talíři pořádně opepřete čerstvým pepřem z mlýnku.

Pozor na.
-čas. Vážně to dost trvá. Začněte brzy, a vše ostatní máte v kapse.

M. říká.
Z včerejších osmi rajčat snědl šest a půl. Ne že by jich bylo málo, ale on je převlečený Otesánek. Otevřel k tomu skvělé víno a mluvil o Řecku.

P. S.: Ten docela ř e c k ý recept ještě na rajčatech zapéká hustou bešamelovou omáčku (podobně jako na slavné musace). Mě ale směs mléka, oleje a mouky prostě nebere, takže je můj recept jednodušší a rajčata třísní jen parmezánem. Recept na béchamel ale případně jistě naleznete někde na internetu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 GF GF | Web | 14. dubna 2018 v 19:55 | Reagovat

Fascinují Vás daleké cizí destinace? Co takhle prožít a poznat nepoznané, ale přitom zůstat na evropském kontinentu? Zvažte Řecko! Čeká Vás totiž turistická lahůdka: kolébka evropské civilizace, země bájí, unikátních památek, slavné historie a unikátních přírodních krás. Řecko láká na odpočinek v písku pláže v kombinaci s průzračně čistým mořem.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama