Plněná rajčata na řecký způsob

8. dubna 2009 v 14:36 | Aňa |  Maso
Kdo byl alespoň jednou v Řecku, chce se tam po celý zbytek života zase hodně rychle vrátit - a to nejen kvůli tyrkysovému moři a bělostným plážím, ale především kvůli jejich božské, dokonalé a geniálně jednoduché kuchyni. Řekové rádi vaří z absolutně čerstvých domácích přísad, jsou mlsní, na tuk příliš nehledí a rozhodně nezávodí s časem. Každému správnému řeckému jídlu trvá aspoň dvě hodiny, než zavoní na stole..., ale když už tam jednou je, námahy není možné litovat. Ostatně, Řekové se v kuchyni neradi předřou, takže příprava jídla sice trvá, ale vše za vás udělá sporák a trouba. Stejně jako v případě rajčat plněných mletým masem s rýží.


Na dvě porce potřebujeme tolik rajčat, aby se do nich vešlo zhruba 300gr mletého hovězího. Včera mně na to stačilo osm středně velkých rajčat, v případě velkých zimních masitých by stačily i dvě-tři na porci. Dál potřebujeme velkou lžíci sekané petrželky, o něco menší lžíci sekané máty, trochu rajčatového protlaku nebo pasty (ale nutná není), jednu velkou cibuli, stroužek česneku (nebo dva v případě, že jste nesehnali jiný než čínský), půl hrníčku rýže typu basmati, trochu strouhaného parmezánu, olivový olej, pepř, sůl.
POZOR: nutné použít pouze šťavnatá, zralá, sladká rajčata. Zimní, uměle vyhnané bledničky vůbec nezkoušejte!

1. Rajčatům odřízněte stopku a vydlabte dužinu tak, abyste v žádném případě neprotrhli slupku. Dobře to jde obyčejnou lžičkou. Dužinu uschovejte vedle v misce. Nakrájejte bylinky, česnek a cibuli. Vydlabaná rajčata vysušte papírovou utěrkou a nechte čekat na lince nebo v ledničce.

2. V kastrólu s tlustým dnem a dobře přiléhající pokličkou (anebo ve woku s poklicí) rozpalte olej, nejméně tři čtyří lžíce. Osmažte na něm česnek a cibulku a když zhnědnou, vysypte do hrnce mleté maso. Míchejte poctivě bez přestání deset minut, dokud se maso nerozdělí do maličkých hrudek a ze všech stran neopeče. Přidejte bylinky, rajčatovou dužinu, trochu protlaku, pepř, sůl, vše dobře promíchejte, zakryjte a na malém plameni nechte bublat hodinu. Ano, celou hodinu; během ní maso několikrát promíchejte. Kdyby se náhodou všechna šťáva vydusila, podlijte horkou vodou.

3. Rozehřejte troubu na 180°C. Deset minut před koncem dušení do směsi vsypte propláchnutou rýži a společně dovařte. Vypněte sporák a směs naposled promíchejte. Nachystejte si pekáček nebo zapékací misku, kam se příslušný počet rajčat pohodlně vejde, a vymažte ho lžičkou oleje. Lžící rajčata plňte; pokud je masová směs moc vodová, nechte vždy lžíci nejdřív odkapat a pak až plňte. Po okraj, ale i nad něj do kopičky. Pečte 20-25 minut.

4. Pět minut před koncem pečení rajčata zkontrolujte - vykukující maso by mělo mít tenkou připečenou krustičku a všechno by to mělo moc vonět. Posypte trochu parmezánu a dopečte.

5. Servírujte se salátem nebo opečeným bílým chlebem, tradicionalisti si mohou přivařit ještě trochu rýže a smísit ji s trochou šťávy zpod vypečených rajčat. Rajčata ještě na talíři pořádně opepřete čerstvým pepřem z mlýnku.

Pozor na.
-čas. Vážně to dost trvá. Začněte brzy, a vše ostatní máte v kapse.

M. říká.
Z včerejších osmi rajčat snědl šest a půl. Ne že by jich bylo málo, ale on je převlečený Otesánek. Otevřel k tomu skvělé víno a mluvil o Řecku.

P. S.: Ten docela ř e c k ý recept ještě na rajčatech zapéká hustou bešamelovou omáčku (podobně jako na slavné musace). Mě ale směs mléka, oleje a mouky prostě nebere, takže je můj recept jednodušší a rajčata třísní jen parmezánem. Recept na béchamel ale případně jistě naleznete někde na internetu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama