Svíčková pečená pomalu

27. března 2009 v 15:17 | Aňa |  Maso
Netajím se s tím, že pečení v tzv. pomalé troubě jsem nevynalezla. Recept je podobný tomu, který sepsala Jana Zatloukalová v Kuchařce pro dceru, má ale několik malých fines, který z jednoduchého (a také skvělého) pečení dělají sice složitější, ale také výraznější lahůdku. Jako obvykle to chce hlavně čas a trpělivost - minimálně dva celé dny plus 5 hodin pečení! Pečeně se pak odmění spolehlivou měkkostí a šťavnatostí, omáčka hladkostí a hloubkou. Pomalého pečení se nebojte - v zakrytém pekáči se i při nízké teplotě maso jistojistě upeče. Jen nahlížet je zakázáno!

Pro čtyři jedlíky budete potřebovat něco málo přes kilo falešné svíčkové, 1/2 - 3/4 kg kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev), 1 cibuli, koření (jalovec, pepř, nové koření, bobkový list), tři lžíce červeného vína, brusinky, hořčici, lžíci cukru, 1/4 l + čtvrt hrnku jablečného octa, dva kelímky chlazené šlehačky, dobře uzavíratelný pekáč (anebo pekáč otevřený + alobal), citrón, pepř, sůl, případně kostku masoxu. Podávejte s hrnečkovými knedlíky (odkaz viz níže).

1. Řekněme, že svíčkovou chcete dělat v sobotu. Ve čtvrtek u řezníka kupte maso a očistěte ho od všech blan. Zeleninu nakrájejte na kostky. V hrnci svařte 3/4 litru vody se 1/4 litrem octa a nechte vychladnout. V pekáči nebo míse promíchejte zeleninu s třemi lžícemi červeného vína a kořením, maso položte tak, aby bylo ze všech stran obalené zeleninou a zalijte vychladlou octovou vodou. Nechte v ledničce nebo jinde v chladu minimálně den, ale klidně i tři. Během té doby maso alespoň jednou obraťte.

2. Troubu rozpalte na 130°C. Nachystejte si širokou pánev nebo velký hrnec s tlustým dnem a rozpalte v něm trochu tuku. Maso vyndejte z marinády, nechte okapat, ze všech stran ho osolte a na rozpáleném tuku nechte zatáhnout. Potom přendejte na čistý talíř. Do zbylého tuku v hrnci nasypte lžíci cukru a nechte pražit, dokud se sladce nerozvoní. Přilijte ocet - pozor, bude to pekelně smrdět a bublat! Ocet se po několika minutách téměř vyvaří. Do bublající hmoty v tu chvíli vmíchejte lžíci hořčice a lžíci brusinek, pořádně promíchejte, nechte chvíli společně zahřívat a poté do hrnce vsypte zeleninu s kořením (už scezenou z marinády a okapanou). Míchejte, dokud se neobalí lepkavou směsí, a chvíli duste. (Poměrně nevábný mix cukru, octa, hořčice a brusinek zajistí omáčce chuťovou hloubku a nebudete ji také muset tolik dochucovat).

4. Nachystejte si pekáč. Vsypte do něj teplou zeleninu a navrch posaďte maso. Potom přiklopte poklicí anebo naněkolikrát obalte alobalem. Pečeně musí být dokonale (!) utěsněná, jinak se při nízké teplotě neupeče! Vsuňte do trouby a bez kontrolování a otevírání trouby pečte 5 hodin.

5. Připravte si domácí hrnečkové knedlíky. Zde přiznávám přímou inspiraci, protože jsou prostě nejlepší: http://www.apetitonline.cz/recepty/644-hrneckove-knedliky.html. Já si je pokaždé dělám chvíli dopředu, protože doba varu se někdy protáhne až na hodinu. Nechám je pak jednoduše ležet na lince zabalené v utěrce, aby neoschly, a čtvrt hodiny před servírováním je nakrájené ohřeju na pařáčku.

6. Uběhlo pět hodin. Vyndejte pekáč z trouby a sejměte poklici nebo odmotejte alobalovou vrstvu. Maso by mělo být hotové a pekáč bude plný šťávy a měkké zeleniny. V případě, že maso ještě není tak docela křehké, pekáč opět uzavřete a maso dopečte při zvýšené teplotě (170°C) asi půl hodiny.

7. Hotové maso zabalte do alobalu a nechte odpočívat v zavřené a vypnuté troubě. Obsah pekáče slijte do hrnce, vyndejte nejtvrdší a největší kousky koření a rozmixujte. Přiveďte k varu a chvíli vařte, potom opatrně přilijte obě šlehačky a ještě povařte. Chuť dolaďte solí, pepřem, citrónem a worchestrem. Použít můžete i bujón: pokud je omáčka hustá, kostku rozpusťte v troše horké vody a do omáčky vlijte; pokud konzistence sedí, kostku tam jednoduše rozdrobte. Víc než jednu kostku ale nedávejte.

8. Servírejte v pořadí omáčka - knedlík - maso a ozdobte kopečkem brusinek a skrojkem citrónu. Pokud už nutně trváte na vyšlehané šlehačce, NIKDY nedávejte sladkou z tlakované láhve.

9. Olizujte se.

Pozor na.
-dobu pečení. Raději si nechte aspoň hodinu rezervu, kdyby trouba nechtěla poslouchat nebo pekáč špatně těsnil.
-dochucování. Když jste zoufalá, přizvěte chlapa. Se sadou dochucovadel jsou nepřekonatelní.

M. říká.
M. zve na tuto svíčkovou všechny známé, které má, a rád se s ní vytahuje. A já zářím. A i děti to milují!


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Eva a Michal Eva a Michal | E-mail | 19. prosince 2010 v 16:38 | Reagovat

ukrutně dobrý, ještě teď se olizujeme, chuť je adekvátní době přípravy, fakt bezkonkurenční svíčková...

2 granter granter | Web | 20. června 2015 v 9:17 | Reagovat

půjčka na chytré kartě :-!

3 MarcoF MarcoF | E-mail | Web | 18. ledna 2017 v 14:17 | Reagovat

Čekám na nový zajímavý článek na svém blogu

4 Augustbum Augustbum | E-mail | Web | 16. února 2017 v 5:38 | Reagovat

pictures of illegal drugs  <a href=http://qsymia.guildomatic.com/>buy qsymia online</a>  invasion of privacy in healthcare

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama