Klasický cheesecake

14. února 2009 v 15:54 | Aňa |  Sladké
Cheesecake jsem ochutnala teprve před několika lety. Navedl mě na něj M., který na něm ujížděl při svých studiích v Oxfordu - jinak bych po něčem tak podezřelém, jako je "sýrový dort", nikdy nesáhla. I já jsem propadla sametové a přitom osvěživě nakyslé chuti, vláčné textuře a křupavému korpusu. Jenže jak se zdálo, udělat takový cheesecake doma je téměř nemožné - především kvůli nedostatku ingrediencí, v Americe (odkud sýrák pochází) sice běžných, ale u nás nedostupných. Jenže zázrak se stal skutkem a řetězec Billa začal do svých regálů vkládat podivně vyhlížející vaničkový solitér jménem Philadephia. K sýru se má podobně jako samotný cheesecake - nemá nic společného s tvarohem, natož taveňákem, malinko se podobá lučině, ale je mnohem jemnější. A cheesecake - to je důvod, proč je sýr Philadephia na světě.

Prozkoumala jsem bezpočet receptů na cheesecake. Některé požadovaly double cream, jiné craime fraiche, ještě další fromage fraiche; a to většinou doprovázené právě Philadephií. Korpusy se buďto pekly klasicky, ale častěji byly sušenkové - s doporučením dlouhé řady sušenek, které české oči v životě neviděly. Tento recept je výsledkem kompromisu mezi nejúspěšnějšími předpisy a českou realitou. Výsledek se podařil naprvé a byl ohodnocen jako nejlepší cheesecake, který kdy M.-ova zmlsaná pusa okusila.

Na malý (! opravdu malý, 18 cm průměr) dort potřebujeme otevírací dortovou formu (anebo formu s posunovacím dnem), pečicí papír, 50g sušenek Esíček, 20g rozpuštěného másla, dvě balení sýru Philadephia každé po 150gr, 55g cukru krupice + 20g vanilkového (1 sáček), lžička hladké mouky, lžička maizeny nebo jiného jemného škrobu, kůra z jednoho citrónu, lžíce citronové šťávy, dvě malá nebo jedno XL vejce, 125g "čerstvého sýra" (např Bio Frischkase Natur, vyrábí Alpenmilch Salzburg, Rakousko, prodává Billa; anebo jakýkoliv jiný fresh cheese bez příchuti).

1. Z pečicího papíru vystřihneme kolo jen o málo větší než je dno dortové formy. Vložíme do formy a co nejvíc přitiskneme ke stěnám. Rozpustíme máslo a sušenky podrtíme v robotu anebo v sáčku, přes který přejíždíme válečkem. Obě hmoty smícháme - dostaneme poměrně hutné blátíčko. Vměstnáme ho na dno formy vyložené papírem tak, aby měla co možná nejpravidelnější okraje a stejnou výšku. Pečeme 10 minut na 180°C.

2. Upečený korpus necháme vychladnout. Teplotu v troubě zvýšíme na maximum. V míse postupně šleháme sýr Philadelphia, cukr, citronovou šťávu, nastrouhanou kůru, lžičku mouky, lžičku škrobu a vejce. Okraje mísy pravidelně oškrabujeme, aby byla hmota homogenní. Hotová by měla připomínat vláčný krém - pokud s mísou zatřesete, měl by se po několika sekundách na povrchu zarovnat; ne příliš rychle, ale také ne příliš neochotně. Dle chuti můžeme víc přisladit, anebo přikyselit citronovou šťávou nebo kůrou.

3. Do formy vlijeme krémovou hmotu, poklepem vyrovnáme a lžící uhladíme. Vložíme do trouby a pečeme na vysokou teplotu 10 minut, potom snížíme na 110°C (je možné nechat troubu chvilku na škvíru otevřenou, aby teplota klesala rychleji - maximálně však 3 minuty). Pečeme dalších 25 minut a troubu už vůbec neotvíráme. Po udané době troubu vypneme a dort v ní necháme pomalu chladnout další hodinu. Kdyby se dort vyndal příliš brzy, klesnul by.

4. Po udané době dort vyjmeme z formy (mělo by to jít snadno), necháme úplně vychladnout a dáme na několik hodin do ledničky. Krájíme vlhkým čistým nožem. Můžeme jíst jen tak, nebo přidat čerstvé lesní plody či jahody.

Pozor na.
- neotvírat troubu příliš brzy! Zvědavost musí ustoupit, tady jde o dokonalý cukrářský výsledek.
- citronovou šťávu. Nemíníme zde žádný sirup nebo roztok, ale prostě šťávu z citrónu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 g g | E-mail | Web | 3. září 2009 v 13:06 | Reagovat

Používáme Bebe a světě div se -- Lučinu. Funguje skvěle :)

2 Cheesecakes Cheesecakes | E-mail | Web | 5. srpna 2014 v 10:50 | Reagovat

Já sušenky nepoužívám vůbec.Sušenky nahrazuji lineckým těstem :-). Nevím proč, ale tato kombinace mi chutná více...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama