Únor 2009

Klasický cheesecake

14. února 2009 v 15:54 | Aňa |  Sladké
Cheesecake jsem ochutnala teprve před několika lety. Navedl mě na něj M., který na něm ujížděl při svých studiích v Oxfordu - jinak bych po něčem tak podezřelém, jako je "sýrový dort", nikdy nesáhla. I já jsem propadla sametové a přitom osvěživě nakyslé chuti, vláčné textuře a křupavému korpusu. Jenže jak se zdálo, udělat takový cheesecake doma je téměř nemožné - především kvůli nedostatku ingrediencí, v Americe (odkud sýrák pochází) sice běžných, ale u nás nedostupných. Jenže zázrak se stal skutkem a řetězec Billa začal do svých regálů vkládat podivně vyhlížející vaničkový solitér jménem Philadephia. K sýru se má podobně jako samotný cheesecake - nemá nic společného s tvarohem, natož taveňákem, malinko se podobá lučině, ale je mnohem jemnější. A cheesecake - to je důvod, proč je sýr Philadephia na světě.