Vánočka, která nejde zkazit

20. prosince 2008 v 11:14 | Aňa |  Sladké
I u nás byla dlouhá léta a desetiletí považována vánočka za dílo velmistrovo, k němuž přistupoval vždy jen ten nejpovolanější (babička) a jehož výtvor směl být hodnocen jen slovy "ňam", protože nikdo z nás si prý ani neuměl představit, jak moc je pekařské veledílo složité. Kdyby rodinné dekorum leccos nezachránilo, dozvěděli bysme se něco jako "žerte, pakáži, lepší nedostanete a já se s tím včera mořila do dvou v noci". Když i já jsem se chopila těst a vařeček, povedl se mi kdysi napoprvé velikonoční mazanec. Nebyl vůbec těžký, jen vyžadoval čas a trpělivost. A protože vánočka je z těsta identického, letos jsem místo bochánků pletla copy. Byt voněl a vládla vánoční nálada. S M. jsme celý večer propovídali a jednoduchá, nezkazitelná vánočka mezitím utěšeně zlátla v troubě. Dnešek prověřil její kvality i chuťově. Byla vláčná, máslová, voňavá. Teď ještě - jak to říct babičce...

Obdobně jako u každého jídla (a zvlášť pečení) se nevyplatí šetřit na surovninách. Bude se vám zdát, že všeho je nějak příliš (hlavně tuku), ale protože vánočka je jen o Vánocích, vy z ní stejně sníte sotva pár plátků (zbytek vyluxuje rodina) a máslo zaručí onu kyprou vláčnost, ničeho se nelekejte a ze surovin neubírejte. Potřebujeme:
500gr polohrubé mouky, 100gr cukru krupice, 1 balíček čerstvého droždí, 230 ml vlažného mléka, 3 žloutky, 1 bílek, sáček vanilkového cukru, 1/4 lžičky soli, rozinky a sekané mandle odhadem, 4 lžíce rumu, špetka muškátového květu, trocha nastrouhané citronové kůry, 150gr másla, cukr moučka na poprášení.

Nejlepší pečení je večer, kdy můžete s drahou polovičkou žvanit u kuchyňského stolu a sem tam, by the way, něco umíchat. Pokud nechcete jít spát po půlnoci, začnete hned po večeři, řekněme v osm. Vystačíte s činností až do rané dvanácté. Ale nebojte, k udření to rozhodně není.

1. Ještě zkraje večera, tak hodinu před akcí, vyndejte z ledničky droždí, mléko a vejce, vše musí být pokojové teploty. Je to důležité, jinak vám těsto dobře nevykyne. Také rozinkám dopřejte nálev z rumu, aby se provoněly.

2. Zadělejte kvásek. Na kostku droždí v misce vysypte lžíci krupicového cukru a začněte třít. Původně dvě kompaktní hmoty se rychle spojí do tekuté kaše. Přidejte lžíci mléka, 2 lžíce mouky, zakyjte utěrkou a postavte na teplý (ale ne horký) radiátor topení (nebo nějaké jiné, stabilně teplé a neofukované místo). Kvásek by měl zvětšit objem asi 5násobně zhruba do čtvrt hodiny.

3. Do velké mísy prosijte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, přidejte citronovou kůru a muškát. Na hořák přichystejte máslo k rozehřátí. Do moučné směsi vylijte vykynuté kvasnice, vlažné mléko a žloutky (můžete je předtím v mléce rozmíchat). Nakonec vlijte rozehřáté máslo. Hněťte vařečkou a hlavně rukama - promačkávejte, tlačte, atd. Nelekejte se, hmota bude vypadat ze začátku hodně tekutá a ani na konci se vám ji asi nepodaří uplácat do velké koule. Těsto bude hodně lepkavé a tahavé a bude mít tendenci se rozlézat po míse. To podpořte tím, že těsto jakžtakž urovnejte na dně mísy, jemně poprašte moukou (jenom trochou!), zakryjte utěrkou a nechte v teple tam, co prve kvasnice. Nechte kynout minimálně hodinu, ale klidně i dvě. Těsto by se mělo zhruba zdvojnásobit.

4. Nachystejte si vál a trochu mouky na podsypání, pečící papír, plech, mašlovačku. V misce smíchejte bílek s dvěma lžícemi vody. Těsto vyklopte na vál a chvíli hněťte, ale ne příliš zprudka. Poté rozdělte na osm stejných částí (jde to jednoduše dělením na půlky a půlky půlek). Čtyři z nich rozválejte opatrně na válu na stejné "provázky" o délce asi 30 cm a tlušťce asi 2-3 cm. Základy copu přeneste na plech vyložený papírem, položte vedle sebe a zaplétejte čtverný cop systémem "levý před pravý" vždy od prostředního, levého a pravého. (V akci to uvidíte tady: http://www.youtube.com/watch?v=SWtIFEygqsQ&feature=related). Když je dílo hotovo, obě koncové části přimáčkněte, aby se nerozplétaly, a pomažte bílkem s vodou. Postup opakujte s klasickým trojným copem, který položíte na hotový čtverný. Poslední bochánek rozdělte ještě na polovinu a dva cůpky smotejte jen se sebou jako ručník, když se ždímá. Ten položte úplně nahoru.





5. Vánočka už vypadá jako vánočka. Celou ji potřete bílkem, posypte mandlemi a rukou opatrně dotvarujte a konce zarovnejte. Aby se vánočka v troubě "nerozjela", zajistěte ji několika špejlemi, které svrchu napícháte tak, aby procházely všemi třemi vrstvami pramenů. Vložte do vyhřáté trouby (max. na 200 °C, ale raději na 180 °C) a pečte 45 minut až hodinu. Pokud by se vám mandle připalovaly, zakryjte vánočku alobalem. Pokud by naopak nechtěla hnědnout, na 10 minut jí zvyšte teplotu. Důležité je, aby se vánočka na povrchu nespálila a zároveň uvnitř dopekla, takže raději pečte delší dobu a na nižší teplotu, nežli úprkem úprk na 220 °C. Dopečenost testujte špejlí.

6. Vánočku hned po vyndání z trouby přendejte na mřížku a pocukrujte moučkovým cukrem. Až docela vychladne, uchovávejte ji na chladném místě v potravinářské fólii. Ona tam ale stejně dlouho nevydrží...

7. Mažte marmeládou, máslem, medem, nutellou a nebo užívejte tu úžasnou máslovou chuť jen tak.

Pozor na.
-kynutí. Vždy těsto zakrývejte utěrkou a nechávejte kynout na nevětraném, velmi teplém místě.
-pletení. Čtverný cop je vážně dost těžký. Pomoc hledejte na internetu, a když se vám stejně nepovede, nevadí. Stejně je ze všech nejmíň vidět.
-suroviny při pokojové teplotě. Základ všeho kouzla.
-příliš tekuté těsto. Horké máslo zapracovávejte raději postupně. Kdyby se vám těsto zdálo už příliš řídké, s máslem přestaňte a případně vpracujte trochu mouky.

M. říká...
Pochvaluje si, že vánočka není přeslazená a prý je "perfektně vyvážená". (Někdy mluví jako televize.) Čert ví, co tím myslí, ale ku cti to asi bude...?

Tak šťastné a veselé...







 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Hello kiki Hello kiki | Web | 20. prosince 2008 v 11:17 | Reagovat

MÁŠ PŘEKRÁSNJE BLOG NECHCEŠ SPŘÁTELIT???

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama