Kuchařská škola Marie B. Svobodové

4. prosince 2008 v 13:56 | Aňa
Jak ví všichni labužníci zemí českých, jedna z nejskvostnějších kuchyní se nachází v La Dégustation Bohême Bourgeoise. Šéfkuchař Oldřich Sahajdák v několika rozhovorech udal, že za tajemstvím jeho neuvěřitelných dobrůtek stojí přes sto let stará kuchařka Marie B. Svobodové Kuchařská škola, čili, Důkladné navedení k samostatnému naučení se vaření a správné hospodárnosti. I díky skutečné starobylosti se po knize slehla zem a zdálo by se, že si ji hýčká snad jen mistr Sahajdák. Ke mně se tahle vzácnost dostala náhodou - a nebudu takový škrt, abych se nejdřív nepodělila o pár informací, a pak snad i o kuchařku celou.



Kuchařku M.B.S. si nelze představovat jako klasický novodobý seznam receptů, postupů a surovin. Zvláštní a typické je, že paní S. vedla mnoho let dívčí školu, kde ostatně vaření a péče o domácnost byly jedním z důležitých "předmětů", a svoji Kuchařskou školu koncipovala jako učebnici veškerého domácího umění. Značnou část rozměrné knihy tedy netvoří recepty, ale samý základ vaření - seznámení se surovinami, umění rozpoznání kvality od šmejdu, poučení o skladování toho i onoho, i co kde koupit a za kolik. Poučit se dnes z toho lze jen se zájmem historickým - vynálezy jako lednička, potažmo supermarket, odsoudily většinu rad do šťastného zapomnění. Příznačné je i to, že recepty jsou míněny pro celou tehdejší panskou domácnost, co mohlo být klidně deset patnáct lidí. Polévky se vaří po pětilitrech, maso po mnohakilech.

Druhým důležitým aspektem kuchařky M.B. S. je skutečnost, že vážená paní S. byla vlastně první ženou, která do Čech přivezla soudobou moderní francouzkou kuchyni. Upravila si ji samozřejmě na naše poměry, takže její kuchařka je opravdu "česká", ale vůně Francie se zní line přívětivě a mocně. To se ostatně odráží i v surovinách, které aby v Čechách tehdy i teď pohledal - hlavně mořské plody a ryby, raky, zvěřinu, exotické ovoce a byliny.

Kardinální otázka zní - dá se z takové kuchařky vařit?

La Degustation je toho důkazem, to je však velká, profesionální kuchyně se soukromými dodavateli všeho, co si jenom kuchařská suita vymyslí. Podstatné je, jestli by to dokázal prostředně zkušený smrtelník ve vlastní malé kuchyňce. No a tím se dostávám k plánu kuchařku M. B. Svobodové vydat. Mám - nemám? Lze vydat kuchařku, která není "vyzkoušená"? Nebude to debakl a navíc podvod na kupujících? Rozhodla jsem se pro kompromis - budu sama recepty z kuchařky zkoušet a také je sem dávat, aby se případně mohli o totéž pokusit i jiní odvážní. Když se to osvědčí, zariskuju a pustím se do toho. A když ne... vydám třeba nějakou kvalitní beletrii, vždyť dobré čtení sytí duše stejně dobře, jako dobré jídlo.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama