Pečené selské kuře s mandlovo-petrželkovou nádivkou

17. listopadu 2008 v 13:13 | Aňa |  Maso
Nádivku uměla u nás v rodině vždy jenom babička Milena. Nadívala s ní zásadně jen krůtu na Hod Boží vánoční a taky kachnu na Velikonoce, kuřetem se neunavovala. A navíc recepty dávala vždy jen u jídla, kde nešlo vstát a dělat si poznámky, protože by byl znesvěcen Rodinný Svátek. A na papír už to nehodila vůbec... V létě jsem u skoro-tchýně ochutnala nadívané kuře. Božské! A navíc: dala recept. První pokus nevyšel tak dokonale, jako ten její letní, ale to se snad ani neočekávalo. Ale bylo to moc dobré a eMčata se olizovala až za ušima, a to už je co říct, u těch zmlsaných zvířáků.

Potřebujeme: Jedno velké kuře selské
Nádivka: 4 rohlíky měkké + 2 na strouhání, 1/4 litru mléka, 1/8 rozpuštěného másla, 2 žloutky, 2 bílky, 100g mandlí, 1 lžíce sádla + 3 lžíce na smažení, 1/2 litru drůbežího vývaru z kostky, koření na kuře (kotányi), muškátový květ, pořádná hrst čerstvě nasekané petrželky, sůl, pepř. Marináda: 1 dcl oleje, vrchovatá lžička tymiánu, vrchovatá lžička kmínu, trochu koření na kuře (nachystejte úplně první).
Černá niť, párátka, špejle.

1. Čtyři rohlíky nakrájejte na kolečka, kolečka na půlky a ty zase natrhejte na čtvrtky. Dejte do mísy, zalijte mlékem a občas promíchejte ode dna. Kuře omyjte zevnitř i zvenku a osušte papírovou utěrkou. Odřežte všechny tukové nevzhlednosti a zbytečnosti. Naberte si do ruky sádlo a krouživými pohyby ho vetřete do kůže, potom do mastné kůže vetřete malou lžičku soli. Posypte kořením na kuře a vetřete ho i dovnitř kuřete.

2. Nastrouhejte dva zbylé rohlíky. Pokud nejsou staré, nepůjde to, ale pomůžete si, když je dáte asi čtvrt hodiny do mrazáku. Jde je nahradit i kupovanou strouhankou. Mandle podrťte v mixéru sekacím nástavcem na malé kousky, ale ne na úplný prášek. Pokud nemáte mixér, sekejte nožem (ale je to makačka). Rozpusťte máslo, nasekejte petržel, oddělte žloutky od bílků, žloutky rozmíchejte, bílky dejte stranou.

4. Smíchejte namočené a promíchané rohlíky (teď už spíš připomínají kaši) postupně s rozpuštěným máslem, žloutky, petrželkou, muškátovým květem, malou lžičkou soli, sekanými mandlemi a nastrouhanými rohlíky. Vymíchejte z bílků sníh a jemně ho zapracujte do hmoty.



5. Akrobatická fáze: nadívání. Před akcí si čistýma rukama navlečte na jehlu silnou černou niť. Kuře ideálně opřete tak, aby "stálo na hlavě", tzn. díra do jeho útrob bude čnít k nebesům. Mně se to podařilo díky plastové nádobce s vysokým okrajem, do níž selské kuře obvykle balí v obchodě. Když kuře jakž takž stojí, začnete do něj lžící kydat nádivku. Když se budete blížit k naplnění, kuře různě sklepávejte a třeste s ním, určitě se ještě nějaké místo udělá. Prostě to tam cpěte, co to jde. Když už to dál nepůjde, chopte se jehly a ptáka zašijte, aby nádivka nemohla vypadnout. Stehna dejte v "kotnících" křížem přes sebe a nití upevněte k sobě. Kuře obraťte druhým koncem nahoru a prsty opatrně uvolněte kůži za voletem (úzkou část volete uřízněte). Pozor, kůže se nesmí protrhnout! Do uvolněného prostoru opět cpěte nádivku, vole potom stačí zapárátkovat. Jestli vám nádivka zbyde, dejte ji do promašťeného alobalu a potom pečte spolu s kuřetem.

6. Rozpalte troubu na 200°C. Ve velkém hrnci (já použila wok) rozpalte tři lžíce sádla (nebo jen olej). V horkém tuku kuře "obraťte" - krátce ho opečte na břiše i na zádech, aby kůže ztratila syrový vzhled a maso se zatáhlo. Pokud se náhodou smylo koření, můžete opět opatrně dosypat. Dejte vařit vývar. Do vymaštěného pekáčku vložte čtyři špejle ve tvaru mřížky (kuře se pak nepřichytí ke dnu). Kuře na mřížku uložte nejdřív na prsa, tzn. stehna budou směřovat dolů - a ne jak to bývá na fotkách pečínek, nožkama nahoru. Strčte do trouby, pečte čtvrt hodiny, podlijte sběračkou horkého vývaru a pečte ještě další čtvrt- až půlhodinu. Pekáč vyndejte a kuře otočte nožkama nahoru. Pečte pomalu nezakryté až dvě hodiny na 190-200°C a podlévejte, pokud se tekutina vyvařuje.

7. Zhruba půl hodiny před koncem, kdy už bude kuře pěkně vybarvené, se chopte misky s marinádou a mašlovačkou jí vždy po deseti minutách kuře potírejte, aby získalo křupavost a kůrčičku.

8. Hotové kuře vyndejte z pekáčku na talíř a nechte muže, ať vám ptáka rozčtvtí. Z pekáčku slijte veškerou tekutinu (ideálně kolem dvou až tří deci) přes cedník do misky. Pokud nepotřebuje dosolit, můžete ji rovnou přendat do svátečnho omáčníku. Výpečky, které uvízly v cedníku, můžete vyhodit anebo nasypat zpět na naporcované maso. Čirá šťáva v omáčníku je výdobytek spíš estetický - ale vážně dělá dojem. Jídlo podávejte s rýží, na kterou nasypte trochu sekané petrželky.


Pozor na.
-zdlouhavost přípravy. I při velkém spěchu se celá přípravná fáze nestlačí pod hodinu (a často ani pod dvě). Nádivku lze udělat den předem, v lednici hravě vydrží.
-slanost. Kuře zevnitř nesolte, jen vysypte kořením. Nádivku solte s citem. Vývar, kterým podléváte maso, udělejte spíš vodový. Když je šťáva už příliš slaná, podlévejte jen horkou vodou.
-zbylou nádivku. Dá se jíst, ale nebude zdaleka tak šťavnatá. Rozkrájejte ji před podáváním na plátky a každému z nich uštědřete lžíci vypečené šťávy.
-počet hostů. Tenhle předpis je max. pro pět hladovců. Víc si nezvěte!

Selské kuře - v dnešním marketingovo-marketovém slangu kuře krmené kukuřičí. Má za syrova nažloutlou barvu. Je dražší než normální chlazené kuře, ale na chuťi se bohatě odvděčí. Bývá také dostatečně velké. Prodává např. Billa, vyrábí Vodňanské kuře.

M. říká.
Dal by si to znova. A znova. Miluje nádivku. Sežral ji skoro celou sám!




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 rodgrim rodgrim | Web | 20. června 2015 v 14:22 | Reagovat

půjčka 150000 ihned na učet :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama